• 0617473391
  • annemiek@hohoma.nl

Vakantie in spaarvarken

Vakantie in spaarvarken

De verkoop van ruim 3100 vakantiehuisjes in 2015 is een absoluut record, zo blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs (NVM) en het Kadaster. De NVM verwacht zelfs niet dat de mijlpaal ooit nog wordt overtroffen. Sinds 2004 staat de teller op 1850 verkochte recreatiewoningen per jaar.

Naast Duitse en Belgische toeristen kopen ook steeds meer spaarders en beleggers een vakantiehuisje aan de Nederlandse kust. Dit vormt namelijk een aantrekkelijk investeringsalternatief voor de lage rente en schommelende beurskoersen. Waar in 2014 nog de helft van de vakantiehuisjes werd verhuurd, daar steeg dit vorig jaar naar 70 procent. Het merendeel van de verhurende eigenaren wil zo de kosten drukken, maar bijna een kwart doet dit om rendement uit de belegging te halen.

De NVM waarschuwt kopers zich niet blind te staren op gouden bergen. „Het is een goede investering, maar laat je vooraf terdege adviseren”, wil woordvoerder Roeland Kimman ‘met klem benadrukken’. „Kijk goed naar de aantrekkelijkheid van het toeristische gebied waar het huisje staat. Vaak worden bij een nieuwbouwproject de eerste jaren gegarandeerde rendementen beloofd, maar verdien je daarna niets meer omdat er geen toeristen komen.”

Volgens Kimman zijn er soms ook extra kosten waar nieuwe eigenaren vooraf niet op rekenen: „Zoals het meebetalen aan de renovatie van het zwembad op het park of een specifieke gemeentelijke regeling voor de verhuur. Met name met huisjes op een ouder vakantiepark moeten kopers voorzichtig te werk gaan.”

Vakantiehuisjes worden ook steeds populairder onder groepen die er even tussenuit willen. De grootste vraag is die naar vrijstaande recreatiewoningen tussen de 100.000 en 150.000 euro. Vrijstaande huisjes en bungalows zijn het populairst.

Bron: www.telegraaf.nl

admin
admin