Niet meer dan 1% van de Nederlanders heeft het afgelopen jaar woningruimte aangeboden op de boekingswebsite Airbnb. Slechts 2% heeft logeerruimte gehuurd via het Amerikaans platform, hetzelfde percentage als een jaar eerder. Dat blijkt uit nieuwe bevindingen van onderzoeksbureau TNS Nipo.
Nederlanders zijn nog nauwelijks bekend met de zogeheten deeleconomie, ondanks de grote aandacht van media en politiek voor het verschijnsel. Het percentage Nederlanders dat websites gebruikt waarop consumenten bezit kunnen delen, is laag en lijkt ook niet t
e te nemen, zo blijkt uit het onderzoek. ‘Er wordt veel nagedacht over de deeleconomie. Het heeft ook de aandacht van Brussel, maar we zien we dat het daadwerkelijke gebruik van deze websites op een heel laag niveau ligt’, zegt onderzoeker Matthijs de Gier van TNS Nipo.
Omstreden
Van de deelwebsites is Airbnb relatief gezien het bekendst. De website waarop huiseigenaren hun huis aan toeristen kunnen verhuren, is omstreden vanwege de overlast die het vooral in grote steden zou veroorzaken. Andere voorbeelden zijn de Nederlandse website Peerby, waarmee gebruikers spullen kunnen lenen van buurtbewoners, en Snappcar, dat het delen van auto’s mogelijk maakt.
Het aanbieden van kleding en speelgoed op deelwebsites is no
g het populairst. Ongeveer 8% van de Nederlanders heeft wel eens online kleding gedeeld. Voor speelgoed is het percentage 7.
Delen van woningen via Airbnb blijft daar ver bij achter. Voor mensen die in theorie wel hun woning kunnen verhuren, maar dat niet van plan zijn, is een inbreuk op de privacy en rotzooi van bezoekers de belangrijkste redenen om het niet te doen. Ook is het Nederlandse publiek bevreesd voor overlast in de buurt en oneerlijke concurrentie voor de hotelbranche. Veel mensen vinden dat controle op Airbnb ontbreekt en dat de gevolgen van verhuur via de website op lange termijn te onduidelijk zijn.
‘Oneerlijke concurrentie’
Overheden zitten in hun maag met Airbnb. De gemeente Amsterdam heeft recentelijk maatregelen genomen om verdere groei van verhuur via de website te remmen. Zo mogen niet meer dan vier huurders tegelijkertijd in een woning overnachten en mag een ruimte niet meer dan zestig dagen per jaar worden verhuurd. Hotels klagen over oneerlijke concurrentie en Amsterdammers over overlast. Reizigers zouden de gewone inwoners uit het centrum verdrijven.
Aanhangers van Airbnb zijn vooral te vinden bij links-liberalen, zo blijkt uit het onderzoek van TNS Nipo. ‘We zien dat de fanatiekste verdedigers toch vooral tot een we
lbekende voorhoede horen: hoogopgeleiden, welgestelden, D66- of GroenLinks-stemmers’, zo stelt De Gier.
Bron: www.fd.nl
Krantentitel: ‘Airbnb: veelbesproken, weinig gebruikt’