• 0617473391
  • annemiek@hohoma.nl

Kabinet wil geen meldplicht voor Airbnb-verhuur

Kabinet wil geen meldplicht voor Airbnb-verhuur

De Tweede Kamer nam deze zomer een motie van SP-Kamerleden Farshad Bashir en Sharon Gesthuizen aan waarin ministers Plasterk (Binnenlandse Zaken) en Kamp (Economische Zaken) werd opgeroepen zo’n meldplicht mogelijk te maken. Hierbij worden huizenbezitters die hun woning bijvoorbeeld via Airbnb willen verhuren, verplicht dat te melden bij de gemeente.

De meldplicht is een duidelijke wens van Amsterdam en wethouder Laurens Ivens (Wonen), waarmee het makkelijker moet worden om illegale vakantieverhuurders aan te pakken. De gemeente kan hiermee eenvoudiger nagaan of de verhuurder bijvoorbeeld niet langer dan het maximum van zestig dagen per jaar verhuurt of meer dan vier gasten tegelijkertijd ontvangt.

De ministers schrijven donderdag echter dat gemeenten in de huidige wet- en regelgeving al genoeg mogelijkheden hebben om illegale verhuur aan te pakken. Een meldplicht is wat hen betreft ‘een disproportionele administratieve last’.

Afspraken
Ivens noemt het besluit ‘teleurstellend’. “In veel Europese landen past de regering wel wetten aan op basis van nieuwe ontwikkelingen, maar hier lijkt de gastvrijheidseconomie voor de regering belangrijker te zijn dan het beschermen van de woningen,” aldus de wethouder. Hij zegt ‘vol goede moed’ de verdere mogelijkheden te gaan verkennen om toch te komen tot een afdwingbare meldplicht.

Het kabinet zegt samen met Amsterdam te gaan kijken naar andere mogelijkheden om de overlast van Airbnb aan te pakken. Zo wordt gekeken of het maximaal aantal verhuurdagen opgenomen kan worden in de huisvestigingsverordening, eventueel met een verplichte melding.

De ministers noemen de afspraken die Amsterdam met Airbnb heeft gemaakt ‘een goede zaak’ en zeggen te hopen dat er ook andere afspraken komen met online verhuurplatformen. Ivens zei eerder dit ook zo snel mogelijk te willen doen.

Bron: www.hetparool.nl

admin
admin